2008. május 30., péntek

Szenzáció: NIN - The Slip!



Hát ezt is megértük. Bizonyára ismeritek Trent Teznort, a Nine Inch Nails zenekar frontember-énekesét, aki némi túlzással maga a NIN, hiszen minden az ő fejéből pattant ki, és ő maga is valósítja meg egy zseniális zenészcsapat segítségével.

Az indusztriális zörejzenétől a new wave-es szintipopig számos műfaj elemeit vegyítette már, komponált komolyzenébe hajló műveket, bekönnyezős balladákat (Something I can never have, Hurt, The Fragile), tisztán instrumentális darabokat (La Mer), fő profilja mégis az odab*szós, indulatokkal teli karcos rockzene. Számos olyan slágert adott a kilencvenes évek generációjának, amelyek klasszikusokká értek (Closer, The Perfect Drug, Starfuckers Inc., Hurt). Nehéz is lenne pár szóban bemutatni sokoldalúan zseniális munkásságát. Az utóbbi évtizedben őt nyúlta mindenki, a Limp Bizkittől Marilyn Manson tinihorrorcsapatáig. Tavaly, a 2007-es Szigeten pedig végre hozzánk is ellátogatott, egy monumentális koncert keretei közt.

Na de lényeg a lényeg: TRez felismerve a zeneipar válságát, a világsztár zenekarok közül elsőként, teljesen ingyen teszi közzé új albumát, a The Slipet! A kezdeményezés nem egyedülálló, hiszen a Radiohead nemrégiben jelképes összegért tette letölthetővé legújabb lemezét. A NIN továbblép a "zene mindenkié" elv mentén, noha a mű nem sokára CD formátumban is megjelenik. Kritika hamarosan :)