2008. május 25., vasárnap

Mese a pocokról, aki véletlenül félrenyelt egy Szputnyik-2 típusú műholdat

Fogalmunk sincs, ki ez a gyerek, miért blogol, és hogy születnek a vicces kis egypercesek, amiket (személyes dolgai mellett) megoszt a világgal. Ellenben vitathatatlanul zseniális. Ha van pár üres negyedórám, és muszáj lekötnöm magam valamivel, akkor átböngészem Jimmi irományait. Meglehetősen abszurd, mintha Örkény-egypercesek lennének, csak még több humorral felturbózva. (Figyelem, ezek itt csak idézetek.)

- Csudálatosan trombitál a Lajcsi.
- Úgy, úgy. Csudálatosan.
Jolánka néni és Lajos bácsi a péntek estét a televízió előtt ülve zenei művelődéssel töltötték. Egyszercsak a fürdőszobából gyanús hangokat hallottak. Olyat, mintha egy ló legelne a fürdőkádban. Felkeltek hát a fotölyből, és lassan megközelítették az említett helyiséget. Lajos bácsi óvatosan kinyitotta az ajtót. Legnagyobb meglepetésükre egy ló legelt a fürdőkádban.

***

Hol volt, hol nem volt, kerek erdő közepében egy tisztáson élt a pocok. Kora tavasszal, mikor a hó éppcsak elolvadt, elemózsia után kutatva kóborolt a fák között, mikor egy odvas hárs mellett megpillantott egy Szputnyik-2 típusú műholdat. Jó nagy darab műhold volt, be is indult a pocok nyáltermelése azonnal, s ráharapott a hordozórakéta csatolófelülete felől. Ám ahogy nyelte volna le az ordas nagy szerkezetet, egyszercsak megállt:

– Kh. Khhh... Khhhhkhh khhhráákk köhhhhhrrrrrhhh... – mondta. Ez pocokul annyit jelent, hogy „szerintem félrenyeltem a műholdat”.

***
„Hm, el fogok késni”, gondolta Bizonyos Tamás szabadgondolkodó az Emberek Akiknek Hirtelen Kellett Rántottát Készíteniük De Nem Sikerült Klub kedd esti találkozóján. Éppen a legújabb klubtag történetét hallgatták meg. Szomorú história volt ez, nagyjából arról szólt, hogy az illetőnek hirtelen kellett rántottát készítenie, de nem sikerült. Ilyen szempontból az új tagok beszámolói némiképp unalmasnak voltak mondhatók.