2009. június 21., vasárnap

A Sziget



Jó régi film ez,
állítólag meg is bukott a maga idejében. Én most láttam. Tetszett.
Műfajilag nem lenne könnyű besorolni; egy akciófilmhez kissé filozofikus (különben meg se nézném), egy művészfilmhez túlságosan akciódús. Majdnem be is aludtam a sok végtelenbe nyújtott teherautó-robbantgatós jeleneten.
Vigyázat, spoilerkedek, azaz le fogom lőni a poént.

Történetünk egy föld alatti bázison kezdődik; az emberiség végzetes fertőzés áldozata lett, csupán néhány túlélőnk akad. Egyforma overallba bújtatva unatkoznak a bázison, és egy reménységük maradt: a titokzatos Sziget, az utolsó földi paradicsom. Minden héten kisorsolnak egy szerencsés nyertest, aki távozhat a Szigetre.



Itt élnek hőseink, Lincoln 6 Echo és Jordan 2 Delta is. Előbbit Ewan McGregor, utóbbit Scarlett Johansson alakítja. Lincolnnak egyre több kétsége támad a Szigettel kapcsolatban, és ki is derül (milyen kellemetlen!), ami nyilvánvaló volt: hogy itt mindenki valami hatalmas átverés részese.
A bázis ugyanis lényegében egy farm, szereplőink pedig hírességek, gazdagok klónjai. Létezésük egyetlen célja, hogy másolataként szervekkel lássák el az eredetit.
A klónokat egy laborban tenyésztik ki, a fejükbe hamis emlékeket táplának - mintha ők is emberi életet éltek volna, aztán ha eljön az ideje, "a Szigetre" küldik őket egy szurival.
Így hát Lincoln és Jordan menekülni kezd, hogy felkutassák a hasonmásukat. Na jó, pontosabban az eredetit.

Klónjainkból kiiktatták többek közt a szexualitást is, így aztán a szerelmi szál is csak később lép a sztoriba. Esetlenül botladoznak a kinti világban, amiről semmi tudomásuk. (Néha zuhannak száz emeletet, vagy áthajt rajtuk pár kamion, de elnézzük az ilyen apróságokat. Csak ne lennének az üldözős jelenetek olyan álmosítóra nyújtva.)



Michael Bay utópiája, ha más nem is, de mindenképp hatásos. A látványvilág fasza, a mondanivaló sincs túlságosan szájbarágva, de azért megkapjuk. Ewan McGregor a tőle megszokott színvonalat hozza, önmaga szemét alteregójaként is. Scarlett Johanssont itt is, azóta is egy felfújt lufinak érezzük, nem csak a száját illetően. Bájos, mikor ijedt vagy bamba fejet vág, de erre nem osztanak Oscart.
A film tehát nem 10/10-es, de nézhető. Akár szerethető is.