2009. június 3., szerda

Öribari és digidugi: undi dolgok az MTV-n



Mindannyian emlékszünk még a magyar történelem első valóságshow-jára. Micsoda pillanat volt! Addig el sem bírtuk képzelni, mi izgalmas lehet benne, ha X embert összezárva kameráznak. Utána persze, egy-kettőre a sorozatoknál is nagyobb ópiuma lett a népnek. Hiszen olyan izgi, amikor BB Zsanett rácuppan a pillanat tüzében, vagy ha teljesen átlagos arcokat kukkolhatunk a zuhany alatt. Azóta eltelt jópár év, és már aligha lehet újat mutatni valóságsók terén. Egy hétköznapi emberekből összerakott kis csapat talán már nem is kínálna szórakozást a tévénézőnek. Ma a sztárok, persze maibb kifejezéssel celebek parádéznak a képernyőnkön, villákba zárva vagy dzsungelekben játszva az amazont egy profi stáb segítségével. A hangsúly rajtuk van, olimpikonokon, botcsinálta modelleken és lejár(a)t(ott) előadóművészeken. A valóságsó igazából lassan már kimerült kategória, hiszen minden adó mindenfajtát forgatott már belőle, mindenféle alapötlettel és szereplőgárdával. Örömteli, hogy a zenetévék sem maradnak le, ha már a klipekre egyre kevésbé kíváncsi a YouTube-függő fiatalság.



Így születnek meg aztán olyan rémségek, mint a Playboy villa lányai, amiről szeretnénk hinni, hogy csak fikció; három ilyen buta nő csak egy forgatókönyvíró elcsöppenős fantáziája. Közben persze simán lehet, hogy nem. Az egyformára montírozott lányok agyát is láthatólag egyformára nyesték. Csak ritkán volt szerencsém hozzájuk, akkor viszont kiszörnyülködtem magam, és (valljuk be!), nem minden élvezet nélkül tettem ezt. :) Amikor Szőkelány_X kertipartit rendez, összerak egy hamburgert, majd büszkélkedik, hogy megtanult főzni: hát szóval, a sorozat felbecsülhetetlen.

A két, magyar MTV-n is műsorra tűzött valóságsó- förmedvény már tényleg kritikán aluli. Persze, azt már megtanultuk, hogy a celebeken bosszankodni felesleges; hiszen mi másért produkálnák magukat, ha nem a szórakoztatásunkra? Hogy bosszúság, vagy gúnyos röhögés, az már igazán csak rajtunk áll. Fogjuk fel tehát egy viccnek, egy közepesen jó viccnek Paris Hilton - My new BFF, magyarul Öribari kerestetik című újabb öngyalázást.



A Best Friend Forever, mint Öribari ideális fordítás: csak azt nem értem, miért épp az MTV-nek kell ezt az arcunkba tolnia. Persze, komoly megmérettetés vár azokra, akik Paris kisasszony barátságát keresik: non-stop partigépezetnek kell lenni. Cukcsinak és szekcsinek is, tökéletes külleműnek, hiszen főhősnőnk is az a pulykaorrával. A szereplők közt meleg és akár transzexuális is akad, de persze többnyire lányok akarnak Paris nyomdokaiba lépni, szívfájdítóan komolyan véve a missziót. A fordítás adta irónia elviselhetőbbé teszi, hogy egyáltalán a barát szó szerepelhet ilyen kontextusban.



A másik üdvöske, Tila Tequila még a myspace-en ütötte fel a fejét, mint egy vírus. A szingapúri gyökerekkel bíró, de amúgy amcsi Tilácska olyan dalokkal debütált, mint a "Sex" vagy az "I Love U", tehát a nívó már az elejétől adott volt. Utána jöttek a karrier újabb állomásai, mint az általa írt könyv. Tila nem mást, mint a nagybetűs, igaz szerelmet keresi épp egy valóságsó keretében. Legalább olyan komolysággal, mint a Hilton lány a barátságot. Tilácska mindkét nemhez vonzódik, fiú és lány nevezők egyaránt akadnak a mezőnyben, nemenként 15. Így aztán nem csoda, hogy többnyire nem szerelmet, de annál több orrba-szájba dugást láthatunk a Szerelem egy húzásra című agyleépítő szarban. Máskor egy liter mustárt kell bekanalazni, és egyéb gólyatáboros szintű próbatételek is akadnak a résztvevőknek. Persze, ezt a műsort is iróniával kéne nézni; nevetek is, de kicsit már forog a gyomrom, nem csak a mustártól. Szerintem valahogy undi ez az egész.