2009. január 11., vasárnap

My name is Earl



Nem vagyok nagy TV-néző, ritkaságszámba megy, hogy ne a gépet nyomkodjam helyette. Itt jobban tudom szelektálni a bejövő infókat. Ám ha egyszer-egyszer bekapcsolom, és valami okból nem az MTV Hungary előtt bambulok, egész jó dolgokat fogok ki.

Van a bugyuta amerikai sorozatoknak, azon belül is a komédiáknak valami fura bája, amiért nagyon kedvelik a magyar fogyasztók. A Jóbarátok, az Egy rém rendes család már igazi kultuszt teremtettek (az a szörnyű magyar változat pedig szerencsére hamar lekerült a programból). Jó úton halad efelé a How I met your mother (Így jártam anyátokkal) is, amit a Comedy Central tűzött műsorára, csakúgy, mint a címben szereplő sorozatot. A 2005 óta futó My name is Earl (A nevem Earl) már Emmy-díjat is bezsebelt. Ha nem is nevezhető a csúcsok csúcsának, kellemes, szórakoztató és jóval az átlagszínvonal fölötti.



Főhősünk, Earl kezdetben egy piti kis tolvaj, aki lakókocsiban tengeti a napjait. Aztán persze minden megváltozik: egy nap egy kaparós sorsjegy révén sokmillió dollár tulajdonosa lesz. A következő öt percben pedig elüti egy autó, a sorsjegy meg huss. A kórházban lábadozva hősünk egy tv műsor révén rádöbben: minden rossz azért történik vele, mert ő is csak rosszat cselekszik az emberekkel. Earl-t nem más, mint a karma irányítja, hol bünteti, hol jutalmazza elkövetett tetteiért. Így aztán összeállítja a maga listáját a rovására írható csúfságokból, és nekiáll, hogy kárpótolja akikkel kicseszett a múltban. A lista szerencsére elég hosszadalmas, így sok epizódra tartogat elegendő kalandot.



Earl mellett számos vicces figura bukkan még fel: exneje, a primitív és gonosz, de már ezért is szerethető szőke liba Joy; az ő jelenlegi férje, Darnell, és ellenlábasa, a szórakoztató akcentussal ellátott mexikói go-go táncos Catalina. Earl örök segítője azonban nem más, mint öccse, a dagi és rettentően bárgyú Randy. Ő maga a kétlábon járó jóindulat, butasága folytán mégis mindig nagyobb bajt kever az eredetinél.

Kukkantsatok bele valamelyik 30 perces epizódba, hétfőtől csütörtökig 20:00-tól és 20:30-tól a Comedy Centralon. Néhány rész pedig youtube-on is elérhető.