2009. január 10., szombat

Elektropervert



Van, amiben az ragadja meg az embert (esetünkben a széplelkű bloggert), hogy szívmelengetően közel áll hozzá. És van olyan is, ami épp ellenkezőleg. "Mi ez a beteg szar?"-néztünk össze mi is, amikor először hallottunk ilyen zenéket. Aztán, persze, a mániánkká váltak. Nehéz lesz egy bejegyzésben összegezni, de azért belevágnék.

Nem egy létező stílusról és műfaji kategóriáról beszélek épp, inkább csak magunknak alkottuk meg az elektropervert fogalmát. Honlapot is terveztünk róla, meg még sok minden mást, amit aztán lusták voltunk megvalósítani. Hogy mi is ez pontosan? Mindenképp elektronikus zene, mindenképp obszcén szöveggel. Nagyjából így szól a definíció, de kis rutinnal már átérezhető, mitől nagggyon elektropervert az egyik, vagy kevésbé a másik. A klasszikus e-pervert track ugyanis minden obszcénsága mellett lehetőleg monoton, darálós és elborult is. Nem csoda, hogy leginkább a futurepop/industrial/goth szcénában bukkanhatunk ilyesmire. Lássunk néhány példát:



Az eredetileg norvég, ám mostmár az USA-ban tevékenykedő Combichrist már négy lemezzel büszkélkedhet, a napokban jelenik meg az ötödik. Nálunk is felléptek az A38-as hajón. Az electro-industrialban utazó csapat teljesíti az e-pervert stílus minden követelményét: véres image, darálós ritmusok és kellően beteg szövegek. Kőkemény partizene. Ajánlottak: a This shit will fuck you up, a What the fuck is wrong with you vagy az Enjoy the abuse c. szerzemények. A Happy fuckin Birthday pedig igazi szülinapi zsúrokra illő háttérzene...



Hasonló vonalon mozog az eddig kétalbumos, Sydney-i illetőségű Angelspit is, itt viszont egy fiú- egy eszement külsejű lány páros a felállás. Bővelkednek az e-pervert számokban: Skinny little bitch, Fuck fashion, Kill kitty, vagy épp a Combichrist által sokkal jobbra remixelt 100%. Időtálló idézetünk: "God made me a cannibal to fix problems like you."

Ezt a két együttest csupán (elrettentő?) példának ragadtuk ki, a sor a végtelenségig folytatható. Folytatnánk is: szívünk csücske például a Zombie Girl, akiknek egy szövege sem lenne hiteles agyevő zombik nélkül. Meg még: Aural Vampire, Pzycho Bitch, Bitch Brigade, Velvet Acid Christ, Dopestars, Inc., vagy helyenként már hardstyleba hajló szörnyűségek: Noisuf-X, Xotox. Persze, ez csak egy nagyon pici szelete a nagy fekete tortának. Találni ennél sokkal kevésbé perverz, kevésbé elektro zenéket az industrial színtéren, úgyhogy remélem, senkit nem ijesztettem el; csak ízelítőt akartam adni.



A magát szimplán techno band-ként definiáló, egyébként zeneileg több mint változatos Lords of Acid talán a legalapvetőbb elektropervert zenénk. Már 1988 óta riogatnak pofátlanul pervez szövegeikkel. Már az albumcímek is sokatmondóak: Pussy, Lust, Rubber doll, Am I sexy? -és így tovább. Kreativitásuk kimeríthetetlen, és sokszor egész jó számokat raknak össze: Gimme Gimme, Scrood bi U, Lucys fucking sky. Olyan halhatatlan sorok szerzői, mint "You wanna suck my pussy, well let me suck your dick." Színvonal a toppon- de mi ezért szeretjük! Összefoglalóbb egy Shakespeare-szonettnél.



Persze, azért nem kell egyből a legelborultabb alternatív zenék között keresgélni, ha némi e-pervertre vágyunk. Teljesen mainstream figurák, például Junkie XL sem mellőzik a trágárságot, és akkor még nem is beszéltünk mindannyiunk kedvenc tavaly nyári slágeréről, Dada & Sandy Rivera Lollipopjáról. A mára már lecsengett electroclash-őrület is sok perverz szöveget adott a világnak, rögtön itt van a manapság is népszerű harcos feminista Peaches, Fuck the pain away című alapvetésével, vagy Miss Kittin a Frank Sinatra-val: "To be famous is so nice, suck my dick, kiss my ass." Az Avenue D, ez a két őrült cafka pedig elsőként Do I look like a slut című számával ért el sikereket, most meg már olyanokkal hódít, mint a Punk rock song, aminek a szövegét se merném bemásolni. Állítólag életmódjukban is hűek a szövegeikhez, szóval amolyan zenés prostitúcióról lehet itt szó.

Ennyi lett volna hosszúra nyúlt elektropervert rovatunk. Akiknek nagyon nem nyerő az ilyesmi, esetleg túl durvának találta, attól ezúton is elnézést. Azért elhihetitek: alkalmanként, elvétve nagyon tudnak ütni ezek a zenék. Mértékkel fogyasztva ajánljunk bárkinek.