2009. július 10., péntek

Elég meleg: Brüno



Gondolta volna bárki, hogy még a kazahsztáni jöttment Borat kalandjait is túl lehet szárnyalni? Most ugyanis komoly kihívója akad: Brüno, az osztrák fashionista divatriporter (természetesen csőbuzi) személyében. Bármelyikük sokkolja is jobban a látóidegeket, a rekeszizmot vagy épp a jóízlést: a megformáló ugyanaz, a brit komikus Sacha Baron Cohen.

- Hány kiló az ön gyermeke?
- Tizenegy.
- Nem tudna esetleg négy-öt kilót lefogyni a szerep kedvéért?
- Hát... végülis megoldható -von vállat az anyuka.
- Esetleg zsírleszívás segítségével is?
- Akár...
- Gratulálunk. Az ön gyermeke fogja náci tiszt-egyenruhában egy talicskán betolni a másikat a kemencébe!

Aki nem edződött az ilyen és hasonló kaliberű poénokhoz, nyugodt szívvel hagyja ki ezt a másfél órát. Sachának, azaz Brünónak ugyanis semmi sem szent, ha polgárpukkasztásról van szó. A film műfaja mockumentary; dokumentumfilm-szerű környezetbe ágyazott merő gúny.

Sacha első alteregója, Ali G nem állt közel a szívemhez a pajeszával és a fuxaival. A wannabe-feka rapper már a MTV díjkiosztóin is hatalmas sikert aratott. A Da Ali G Show-ban is felbukkant, majd egy egész estés film, az Ali G Indahouse keretei közt is megvillantotta műmájer személyiségét.
Borat, a kazah újságíró aztán még nagyobbat robbantott, amikor az amerikai kultúrát igyekezett magába szívni a nagy sikerű 2006-os agymenésben, többek közt egy medve és Pamela Anderson közreműködésével. Szem nem maradt szárazon, és a kritika sem kímélte.
Most pedig itt van Brüno, aki szerint Borat aaaannyira 2006 (az affektálást kéretik hozzáképzelni).



Brünoéknak ugyan vajmi kevés érzékük van a divat világához, de ez legyen a legnagyobb baj. Már a főcímnél felcsendülő irgalmatlan német happy hardcore ízelítőt ad a ránk váró szörnyűségekből, hogy a film kulcspontjain újra és újra visszatérjen. Brüno, ez az agyonsztájlingolt meleg szépfiú a Funkyzeit nevű műsort vezeti Bécsben, egész addig, amíg egy tépőzáras ruhának hála ki nem tiltják az ottani divatvilágból. Még a pigmeus pasija is dobbant, néhány elég bizarr szexjelenet után. Hősünk rájön, milyen hazug és sekélyes volt eddig... így aztán Los Angelesbe megy celebritynek!
Társául szegődik a borzasztóan lúzer, de szintén ratyi, és Brünoba halálosan szerelmes Lutz.
Ami innen jön, az meg tényleg kegyetlenség.

Brüno elhatározza, hogy mindenáron képernyőre kerül. Először showműsorral próbálkozik, és miután csúnyán megbukik, más eszközökhöz fordul: jótékonykodik, szexvideót forgat és egy fekete babát is örökbefogad, Madonna mintájára.
A gyerek amúgy az O.J. névre hallgat, és egy ipod-ért cserébe jut hozzá.



Van itt minden: talkshow háborgó fekákkal, interjú terroristákkal, szado-mazo szex vécépumpával. Az izraeli-palesztin konfliktus is megoldódik, Brünónak hála, aki összekeveri a hamast a humusszal. Később rájön, hogy heteróvá kell válnia, így aztán katonaságban, vadászaton, boxringben és egyéb férfias közegekben is kénytelen helytállni. A boxjelenet valódi, igazi redneckek anyáznak az első sorokban, miközben Brüno és Lutz a Titanic megindító zenéjére teperik le egymást. Máskor egy kitetovált, hidrogénszőke óriásnő fenekeli el hősünket egy swinger partin, aki csak nem tud átszokni a másik nemre. Egyszóval már túl sok, az "ízes" német akcentus meg csak a ráadás.



Közben persze folyton röhögünk.
Néha azért, mert vicces, máskor kínunkban, megint máskor félig letakart szemmel, amolyan "fujj b*meg, mi ez már"-módon.
Ha ez a cél, a film elérte.
Egyébként kapott már hideget-meleget, van, aki felmagasztalja, más visszalépésnek érzi a Borathoz képest. Talán van is rá ok, hiszen amíg Borat mindenki szívébe belopta magát, Brüno alapvetően irritál. Kicsit túl sok már az altesti poénkodás is. Prűdség vagy sem, egy farok premier plánban önmagában nem egyenlő a fergeteges jó humorral. Érezzük a jól kendőzött társadalomkritikát az ostoba karakterekben, na de mire fel? A gegek és viccek nagy része is épp ilyen bugyuta.
A végén azért villant egyet Bono, Snoop Dog, Sting és Elton John is az angyalszárnyas Brüno világbéke-dalocskájában, és talán ez a legjobb pillanat. Aki meg teheti, használja a torrentet egészséggel, ne dobjon ki háromezret két mozijegyre.