2009. november 6., péntek

Épül a jövő



Budapest, nyolcadik kerület. Vagy mégsem? A legjobb persze egy repjegy lenne Dubaiba, ha az építészet aktuális remekeit szeretnénk szemügyre venni. Néhány ötlet, ami az utóbbi időkben pattant ki a tervezők fejéből.



A Philips szerint 2020-ra már megvalósulhatnak ezek az ökoházak. A külső falak membránszerű szerkezete összegyűjti az elemek energiáját. Felfogja az esővizet, amit ivóvízzé szűr át. Átalakítja a napfényt az elektromos áramhoz, a világításhoz és a napenergiához, a szeleket pedig a légkondicionáló berendezés használja fel. Elég jól hangzik. Ráadásul azt mondják, többé nem is lesz szükség a hagyományos energiaforrásokra. Ebben azért sokan kételkednek... arról nem is beszélve, hogy például a sivatag közepén vajon miből lesz angol vécé?



Ki ne ábrándozott volna már arról, hogy néhány napra, netán hétre kiszakadjon a hétköznapok körforgásából? Ez az egyelőre csak tervekben létező ház Origin névre hallgat, és mi tagadás, elég eredeti ötlet. Ez ugyanis egy vízi alkalmatosság, és a tengeri bolyongásra lett kitalálva.



Az alapzat üvegablakokon át nyújt betekintést a víz alatti élővilágba, míg a felső szint egy mindennel felszerelt otthon. Fantasztikus ötlet. Csak azt reméljük, a tervező Jean-Baptiste Mayot egy navigációs rendszert is megálmodott hozzá, hogy ne tévedjünk el a nagy vizeken.



Ezt az Iceberg névre hallgató épületegyüttest Dániában építik, és 2010-ben adják át. Lakásoknak, munkahelyeknek, üzleteknek és különféle kulturális programoknak is helyet ad majd. Látványnak pedig így esti kivilágításban egészen különleges, ahogy a kilátás sem lehet rossz a tengerre.



A fenti gigantikus J betű egy nap a Hudson folyó délkeleti oldalán áll majd, és egy Central Parkot a Hudson Parkkal összekötő óriáshíd alapja is egyben.
A kezdőképet, illetve az alábbit pedig Erasmusra pályázóknak ajánlhatjuk, ez ugyanis a Dade College campusa lesz Miamiban. Az átadást 2012-re ígérik.